czwartek, 9 października 2014

Zupa dyniowa II - z melonem

Tym razem zupa dyniowa z melonem. Jest o wiele słodsza, niż ta podstawowa, ale można ją podostrzyć przyprawami i zakwasić, nie bez znaczenia jest również smak papryki.

Dyni i melona miodowego użyłam w takich samych proporcjach, po około 1/2 kg każdego, do tego dodałam 1 czerwoną paprykę. Prócz tego będą nam potrzebne: 2 ząbki czosnku, kostka rosołowa, masło i przyprawy: sól, pieprz, papryka, curry, kurkuma i ciut rozmarynu.


Melona i dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w nie za dużej ilości osolonej wody. Wody powinno być tyle, żeby tylko przykryć warzywa. Tak, zgadza się - melon jest warzywem :) choć niesamowicie słodkim i soczystym. Gotujemy je niemal do rozgotowania, to może być od 20 do 40 minut - w zależności od stopnia ich dojrzałości. Pod koniec gotowania, na 5-10 minut przed końcem dodajemy paprykę. Można też dorzucić włoszczyznę, ale wyjąć ją później i nie miksować z zupą. Po przestudzeniu melona, dynię i paprykę należy zmiksować, dodać masło (ok. 1-2 łyżek), kostkę rosołową i przyprawy (do smaku) i zagotować.

 

Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i grzankami. Przed podaniem warto spróbować, czy zupa - krem nie wymaga dodatkowego doprawienia. Niestety łatwo można z niej zrobić coś nijakiego i mdłego  zamiast pysznej zupki. Udanego gotowania! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz