Leczo jest o tyle fajnym daniem, że można je dowolnie zmieniać poprzez dodanie lub odjęcie składnika czy też żonglowanie ich proporcjami. Nie mam pojęcia gdzie kończy się leczo a zaczynają inne dania, niemniej jednak pod tą czy inną nazwą potrawa ta jest łatwa w przyrządzeniu.
Jako bazę mięsną w dzisiejszym leczo proponuję pierś z kurczaka, gdyż to mięso wymaga najkrótszego smażenia, jednak równie dobrze można by użyć wędzonego boczku, ulubionej kiełbasy czy kabanosów.
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, papryka czerwona, papryka żółta, 30-40 dkg pieczarek, koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów bez skóry, sól, pieprz, papryka słodka, masło lub olej. Oczywiście jestem zwolenniczką smażenia takich rzeczy na maśle, najlepiej klarowanym. Mięso należy pokroić w takie kawałki jakie tylko będą się Wam podobały, oczywiście do wielkości kawałków będzie trzeba dostosować czas smażenia.
Pierś przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką i smażymy, pod koniec dodajemy na patelnię rozdrobniony czosnek (może być w cienkich plastrach lub przeciśnięty przez praskę). Nie można go wrzucić za wcześnie, bo po długim smażeniu mógłby nam zepsuć danie goryczką. Pod koniec wysmażania mięsa dodajemy cebulę, uprzednio obraną, pokrojoną i posypaną odrobiną soli i cukru. Całość smażymy i wrzucamy do garnka. Patelnię można zalać 1/2 szklanki wody, poczekać aż się zagotuje i dolać do garnka, wówczas nie stracimy aromatów z patelni.
Kolejny składnik to pieczarki, również najlepsze smażone na maśle. Po smażeniu można zrobić to samo z wodą. Papryki po umyciu i wyjęciu gniazdek kroimy i dorzucamy do garnka z pozostałymi produktami. Dorzucamy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki (pokrojone), całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Oczywiście można też dodać zupełnie innych przypraw - to zależy od gustu :D W razie potrzeby dolewamy wody i dusimy całość pod przykryciem około 20 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz