Ciasto na pierogi: 0,5 kg
mąki mieszam w misce z łyżeczką soli i 80 ml oleju po czym
zalewam 300 ml wrzątku i szybko, najpierw łyżką, potem ręką, wyrabiam
ciasto. Uwaga, ciasto jest bardzo gorące:) Oczywiście można też dodać
jajko (po wystudzeniu), ale nie jest to niezbędne. Takiego ciasta należy
użyć możliwie szybko, gdyż im dłużej leży, tym bardziej robi się
klejące i należy je mocniej podsypywać mąką.
Ponieważ jestem leniwa robię duże pierogi, żeby było mniej lepienia:)
Wykrawam krążki średnicy 10 cm. Z podanych proporcji wyszło mi 50
sporych pierogów, prawdopodobnie więc przy krążkach wycinanych szklanką
wyszłoby ich dwukrotnie więcej.Ciasto bardzo fajnie się zachowuje przy mrożeniu pierogów - mrożę je nie gotowane, bezpośrednio po lepieniu, można je również lekko przegotować przed mrożeniem, zaś po rozmrożeniu podsmażać.
no, popatrz a ja przed chwilą myślałam żeby dzisiaj na obiad zrobić pierogi :) mniam !
OdpowiedzUsuń